lauantai 20. huhtikuuta 2013

Mulla on jo kesä!

MOI!

Ei, ette nae unta. Olen oikeasti paivittanyt blogia.
Taalla on jo ihanan kesainen meininki ja kengat on vaihtunu saappaista kevyisiin tossuihin ja sandaaleihin.
Tassa naette Louis'n uuet nauhattomat feikkiconverset... En viittinyt taas laittaa faceen kuvia naperostani, koska ennen lapsettomana ihmisena puhuin ilkeasti niista, jotka joko avautuivat paivityksissaan lastentaudeista ja kovatulehduksista tai julkaisivat pitkin paivaa kuvia lapsestaan milloin potalla ja milloin puurolla.
Ois mukava olla itsekin viela lapsi ja viettaa huoletonta elamaa... Tassa oltiin muuten just syoty puuroa ja kayty potalla, niin ei tarvii laittaa niista tilanteista kuvia...
Mun parveke sai kesalookin lahinna serveteista ja maalista ja kadulta loytyneesta roinasta. Kuvan kukkapenkki suorastaan odotteli mun saapumista yhden tien varrella vain paiva sen jalkeen kun olin aaneen puhunut sen ostamisesta.
Tuo kylpparikarrykin kotiutui ojasta luokseni ja sai pintaansa vahan violettia varia.


 Joskus varhaisteini-iassa oltiin koulun kanssa Ranskassa pari viikkoa.
 Maa yovyin Justine-tyton luona ja muistan, etta se perheen aiti oli aika vasynyt tyyppi, koska aa se oli vaan kotiaiti ja b se askarteli innoissaan sellasia paperpatch-toita, esim. koristeli jotain litteapintasia kivia kuviollisilla serveteilla. Ja nyt noin 10 vuotta myohemmin huomaan muistuttavani pelottavan laheisesti sita rouvaa, en vain asuinpaikkaan ja sosiaaliseen tilanteeseeni katsottuna vaan myos...niin siis maa taalla koko ajan mietin mita voisin seuraavaksi maalata tai paperpatchata, oon ihan riippuvainen. 


Kinkkupiirakka eli quiche lorraine, tainny kayttaa IR:aa...

Kaikki, jotku ihastuitte Tenun ja punkkusohvauhri-Essin Kallion lukaalissa mun kinkkuquicheen, niin taalta pesee lupaamaani ohjetta. Nyt uunit kuumenemaan.

Ostakaa sielta kaupasta sellanen valmis lehtitaikinarulla, niin paasette helpommalla ja sitte tietysti valehtelette kaikille, etta se on "fait maison" eli kotitekoinen... Lammitakaa uuni 200 asteeseen. Asetelkaa taikina pyoreaan piirakkavuokaan mielellaan leivinpaperin paalle, niin saastytte pahemmalta tiskilta. Piikitelkaa taikinaa joka puolelta jollain teravalla, haarukka on aika hyva, tulee nelja reikaa kerralla. Sitten voita pannuun, kuullotetaan siina yksi sipuli tai useampi pieni salottisipuli ja sen jalkeen aletaan ruskistamaan noin 1 ja puoli pakettia pekonia mielellaan siivutettuna, ja osan siita valkoista laskiosasta voi saastaa johonkin muuhun tarkoitukseen. Sitten 4 isoa herkkusienta pilkottuna pieniksi sekaan, ja maustetaan reippaasti timjamilla, rosmariinilla, mustapippurilla ja muskottipahkinalla. Hiukkasen paprikajauhetta tms. ja 1 valkosipulin kynsi. Neilikkaakin voi natisti sirottaa, kuhan ei humauta puolta purkillista vahingossa. Ja pari laakerinlehtea, jos loytyy. Laitan myos tuoretta salviaa ja persiljaa silputtuna. Kaikki mausteet on tietty parempi laittaa tuoreina mutta kuivattukin kay vallan mainiosti. Viski, konjakki  tai mikaan mukaan alkoholi ei oo ikina tietaakseni pilannu mitaan ruokaa, joten tassa vaiheessa voi tarttua pulloon (Teija unoha se sun lahjaksi saamas rosékuohari, se voi tuhota tan piirakan). Mun poikaystava sai tassa vahan aikaa sitten lievan raivokohtausken, koska se oli parin kuukauden aikana tietamattaan syonyt puolet sen juomakayttoon tarkoitetusta rommipullosta. Kun se pekonisipulisieniseos on saanu kauniin varin voitte lisata kinkkisiivuja pilkottuina joku 150 g ehka, ihan maun mukaan. Sekoita ja laita kansi paalle. Anna maustua hetki.

Kun uuni on lammin, voi piirakkapohjaa esikypsentaa noin 5-10min.

Valmista munamaitokermaseos. Kolme vatkattua (luomu)munaa sekoitetaan hyvin, lisataan 2 dl kuohukermaa ja reippaat 3 dl kevytmaitoa. Tassa vaiheessa voi sitte unohtaa ne laittituotteet, kiitos. Mausta muskottipahkinalla ja mustapippurilla. Maa en laita ollenkaan suolaa tahan piirakaan missaan vaiheessa, kun se pekoni on jo aika suolaista, mutta kannattaa maistaa, jos joku sita kaipaakin.

Kun piirakkapohjalla on erittain kevyehko kullanruskea vari, ota se pois uunista ja levita pekonisorsselit paalle ja kaada munaseos sen niskaan. Ripottele paalle juustoraastetta. Laita takaisin uuniin ja ota ulos kun piirakan keskiosa on hyytynyt KUNNOLLA ja piirakalla on taas se kaunis vari, eli aika tummanruskea talla kertaa, ellei tykkaa raa'asta ruuasta.

Piirakka tarjoillaan ehdottomasti salaatin kera. Rukola on oiva kumppani, varsinkin jos sen maustaa hyvin. Sanni: laita oliivioljya, suolaa, pippuria, balsamicoviinietikkaa ja sitruunamehua sopivassa suhteessa. Hunajaakin voi laittaa. Tai sinappia. Paahda vaikka pinjansiemenia pannulla ja halkase pari kirsikkatomaattia koristeeksi. Tuore salvia ja basilika tuovat myos vaihtelua aina siihen samalta maistuvaan salaattiin.

Viinipulloista kynttiloita. Juopon niksipirkka. 

-Vilja-


7 kommenttia:

  1. Ihana parveke! t.Mampo

    VastaaPoista
  2. Hei huippu askartelumeininki, ei oo yhtään kuivaa vaan haluisin itekin oppia! Oon sitten ens vuoden kevätpileitä varten paperpatchannu koko huoneen lattiasta kattoon niin pääsette kehumaan mun sisustusta Essin huoneen ylistämisen sijaan ;) Ja luuletko oikeesti että mulla on jäljellä sitä roséeta, camoon! Onnksi kuitenki Finlandia-vodkaa jäi yli, quiche finlandia mm... Ja eikö toi ollu filotaikinasta? Mulla on vahvat suunnitelmat tehdä tätä piirakkaa, ja en myöskään tajua miten voi hyytyä jos laittaa vielä 3dl maitoo mutta kai se on uskottava. Mä laitan aina vaan 2 munaa ja 2dl kermaa, niin kyllä hyytyy.. Ihana Louis ja laita vaan reippaasti noloo mamma-blogi kamaa, on se kuitenki aika coolia jos sä sen teet :) t. tenu88

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo tenu paperpatchaa se sun sohvakin jollain koretexilla...huippuu ja voijaan kokeilla sitte ens vappuna quiche finlandiaa ;p suorastaan vesi nousee kielelle... Sen voi teha filotaikinastakin , tai normivoitaikinasta, ihan miten vaan...Ja kylla se hyytyy, reunat tummenee aika lailla mutta ei saa silti ottaa silti liian aikasin uunista...

      Poista
  3. tää oli jotenki ihana ihana ihana! <3 t. meppu

    VastaaPoista
  4. Joo siis huvittaa vaan tehdä Quicheä jostain Myllyn paras - valmisvoitaikinasta, tulee joulutortut vaan mieleen :D Ajattelin edes jotain filoa laittaa kehiin, mutta saattaa olla liian vaativaa jos ei Siwasta löydy. Oliko siinä tonnikalamömmössä muuta kun tonnikalaa ja tuorejuustoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tenu, oletan, tee vaan filosta, en tiia tarviiko esipaistaa, ja joo ehka se lehtitaikina on siella vaan lahinna jotain torttukamaa. Tonnikalamousseen voit sekottaa siis purkin tonnoa oljyssa (valuta hyvin) johonkin niista pyoreista pienista creme bonjoureista, ma laitoin sen ruohosipuli ja yrtit kokonaan kai. Ja sit puolet pienesta pippuri bonjourista. Sitte rouhi pippuria myllysta ja purista sitruunamehua ja voit laittaa vaikka tuoretta ruohosipulia. Jos on liian paksua tavaraa lirauta vahan maitoa... tajusikko? :)

      Poista